Ghid de recoltare analize

Utilizarea rezultatelor de laborator depinde de doi factori de baza: recoltarea corecta a produselor supuse analizelor si efectuarea analizelor propriu-zise.

Recoltarea analizelor medicale se efectueaza de:

1. personalul medical – asistente medicale si medici, in functie de tipul de produs recoltat. Acestia fac dovada competentei prin diploma de absolvire a unei unitati de invatamant autorizate, precum si cu Autorizatie de Libera Practica medicala.
2. pacient – isi recolteaza singur, la domiciliu, anumite probe. Pregatirea pentru recoltarea probelor biologice este foarte importanta pentru asigurarea calitatii rezultatelor.

Pacientii se prezinta la sala de recoltari si solicita recipiente adecvate recoltarii produselor necesare efectuarii analizelor recomandate. Astfel, se predau GRATUIT urmatoarele tipuri de recipiente conform solicitarilor pacientilor:

Coprorecoltor fara mediu de transport pentru: examen coprobacteriologic, Ag. Giardia, Ag. Rotavirus, Ag. Helicobacter Pylori, hemoragii oculte, proba de digestie, coprocitograma

Coprorecoltor cu mediu de transport pentru coprocultura

Eprubeta din plastic cu capac pentru: sumar de urina, determinari cantitative de parametrii biochimici din urina de 24 de ore  glucoza, acid uric, uree, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, cortisol,aldosteron, fosfor), determinari cantitative din urina spot (amilazurie, microalbuminurie, determinari toxicologice)

Urocultoare sterile (cu capac rosu) pentru urocultura, examenul bacteriologic al sputei, spermograma, spermocultura.

Recipiente pentru recoltarea urinii din 24 de ore pentru steroizi urinari. (ATENTIE! Recipientul contine cca. 3 ml acid clorhidric. A nu se inhala sau atinge substanta acida.

Recipientul si periuta speciala pentru recoltarea Examenului Papanicolau in mediu lichid – ThinPrep Pap

Recoltarea se face dimineata, inainte de a se consuma alimente sau lichide.

Seara se va manca putin si fara grasimi, pana la ora 19:00.

Nu recomandam recoltarea sangelui la persoane in stare de oboseala sau surescitare deoarece rezultatele analizelor pot prezenta abateri care nu pot fi relevante din punct de vedere medical.

Recoltare examen complet urina

Recoltarea corecta a urinii si transportul rapid catre laboratorul unde va fi testata sunt etape cruciale pentru obtinerea de informatii de calitate la analizele din urina.

Pentru examenul obisnuit de urina (biochimie si sediment) recoltarea se face din prima urina de dimineata, intr-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unica folosinta, cu capac etans, pentru a preveni varsarea, evaporarea si contaminarea probei de urina.

La femei, se va evita recotarea urinei in perioada menstruala.

Pentru urocultura recoltarea se face tot din prima urina de dimineata sau la cel putin 4 ore de la ultima mictiune (urinare), intr-un recipient de recoltare steril, cu gatul larg (exclus eprubete), numit urocultor.

Transportul recipientului la laborator trebuie sa se faca in mai putin de 1 ora de la recoltare.

Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiana, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista.

Din cauza eliminarii intermitente a germenilor, se recomanda 3 recoltari (uroculturi) succesive.
In cazul urmaririi eficientei tratamentului cu antibiotice, recoltarea se repeta dupa 48-96 ore.

Urocultura de control se va efectua dupa 3-5 zile de la intreruperea tratamentului.

* Adult:
Se face toaleta riguroasa a zonei genito-urinare cu apa si sapun. La femei, in cazul in care este prezenta o secretie genitala abundenta, alaturi de toaleta riguroasa se va introduce in vagin un tampon steril.
Se usuca zona spalata anterior cu ajutorul unei comprese sterile.
Se urineaza o cantitate mica in toaleta (urina contaminata de bacteriile care exista in mod obisnuit in segmentul inferior al uretrei) si fara sa se opreasca urinarea se colecteaza in recipientul primit de la laborator restul de urina (recoltare din jetul urinar mijlociu); Pentru a preveni contaminarea probei se evita sa se atinga recipientul de zona genitala. De asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

* Sugar:
Se curata zona genito-urinara a copilului cu apa si sapun.
Nu se tamponeaza zona curatata pentru a grabi uscarea. Nu se aplica creme, uleiuri sau pudre pediatrice.
Se dezlipeste banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii pediatrice de recoltare a urinii si se fixeaza portiunea adeziva anterior (in fata) de anus. Se dezlipeste partea superioara a benzii si se continua aplicarea portiunii adezive, avand grija ca orificiul urinar sa fie in interiorul pungii.
Atentie! Se ataseaza ferm de zona genito-urinara punga pediatrica de recoltare a urinii pentru a preveni scurgerea de urina sau contaminarea probei. Imediat dupa ce copilul urineaza in punga de recoltare (sau cat mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipeste si se transporta la laborator in conditii corespunzatoare

Recoltare ADDIS (urina dupa 3 ore)

Pentru recoltarea probei Addis, prima urina se arunca.
Dupa 3 ore, timp in care pacientul nu consuma nimic si nu face efort fizic, se colecteaza urina intr-un recipient curat si cat mai mare astfel incat sa cuprinda toata cantitatea de urina, care se aduce la laborator.

Recoltare alte tipuri de probe de urina

Proba de urina spontana/ spoturi urinare, urina din 24 ore. Cele mai frecvente erori, in cazul testelor efectuate din proba de urina din 24 ore, se datoreaza unei incorecte recoltari sau conservari a acesteia
La ora 7.00 dimineata se urineaza si nu se retine aceasta urina.
Se colecteaza apoi intr-un recipient curat de 2-3 litri (nu se urineza direct in recipient) toate emisiunile de urina, timp de 24 ore, pana in ziua urmatoare la ora 7.00 dimineata, inclusiv urina din acest moment final (chiar daca nu exista nevoia imperioasa de a o face). Vasul cu urina se pastreaza intr-o punga de plastic in frigider, pe tot parcursul colectarii (24 ore).
La incheierea recoltarii (ultima emisiune de urina la ora 7 dimineata din ziua urmatoare), se masoara intreaga cantitate de urina colectata.
Se omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata.
Se retin aproximativ 100 mL, in paharul de plastic de unica folosinta pentru urina.
Se eticheteaza recipientul si se aduce la laborator cat mai repede, notand volumul de urina din 24h si numele pacientului.

NOTA: In cazul in care din diferite motive pacientul nu poate urina, recoltarea se face de catre personal medical cu ajutorul unei sonde.

ATENTIE! Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala se va face exclusiv de catre medicul specialist. Ne rezervam dreptul de a refuza probe autorecoltate! 

Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarii unor tratamente endovaginale, a irigatiilor vaginale, precum si a contactului sexual cu 48 de ore inaintea prelevarii probelor.

NOTA: Nu este indicat ca femeile sa-si recolteze in timpul menstruatiei sau tratamentului cu ovule.

In cazul secretiei uretrale, pacientul nu trebuie sa urineze cu o ora inainte de recoltare. Pacientii care prezinta o scurgere discreta, vor reduce consumul de lichide pana a doua zi, iar prelevarea se face cu 1 ora inainte de mictiunea matinala. Pentru pacientii care nu elimina secretii, se introduce intrauretral un tampon, cu blandete, se roteste, se lasa cateva secunde si se retrage.

Daca se suspecteaza infectie cu gonococ, pentru cultura, preparatul se insamanteaza imediat pe medii speciale si se incubeaza la 37°C.
In ambele cazuri se pot efectua si frotiuri colorate pentru examinarea microscopica.

Recoltarea spermei – spermograma – inaintea recoltarii, pacientul va face repaus sexual de min. 2 zile – max. 5 zile. Sperma va fi obtinuta prin masturbare, dupa o toaleta aprofundata a organelor genitale ( spalare cu apa, fara sapun).

Este recomandat sa se astepte o ora dupa ultima emisie de urina. Este interzisa recoltarea dupa contact sexual sau utilizarea lubrifiantilor, precum si recoltarea in prezervativ.

Sperma va fi recoltata intr-un recipient foarte curat, tinut la temperatura corpului, insotit de o eticheta cu numele, varsta, ora recoltarii si numarul zilelor de abstinenta. Recoltorul de sperma va fi predat la laborator in max. 30 minute de la recoltare, in tot acest timp fiind tinut la temperatura corpului.

Examenul coproparazitar impune recoltarea fecalelor in coprocultorul fara mediu de cultura. Acest examen necesita repetarea lui la intervale de 5 zile deoarece ouale, chisturile sau larvele unor paraziti nu se elimina zilnic.

Coprocultura necesita recoltarea materiilor fecale fie in coprocultorul fara mediu de cultura, fie in coprocultorul cu mediu de cultura Carry Blair (atunci cand materiile fecale nu pot fi aduse la laborator intr-un interval de 30-60 minute de la recoltare).

Se recolteaza 5 – 10 g din scaunul proaspat emis portiuni cu mucus, sange; cand acestea lipsesc, se recolteaza boluri fecale din 3 locuri diferite. Recoltarea se face inaintea inceperii tratamentului cu antibiotice.Transportul la laborator se face in maxim 1 h, daca recipientul nu contine medii de transport.Trebuie sa se mentioneze si suspiciunea clinica pentru care se solicita coprocultura.
Pentru depistarea hemoragiilor oculte, deoarece se foloseste o metoda imunologica, nu este necesara o restrictie alimentara.

Recoltarea materiilor fecale se face in recipiente specializate, numite coprocultoare (obtinute de la sediul laboratorului).

Recomandari pentru proba de digestie ( pranzul de proba)
Pacientul trebuie sa consume timp de 3 zile inaintea efectuarii probei de digestie urmatoarele alimente, LA PRANZ SI SEARA:
– 75 grame de carne vita (pui) tocata si preparata sub forma de chiftele prajite in unt sau ulei sau la gratar; carnea trebuie preparata in asa fel incat sa fie aproape cruda in centru
– piure de cartofi pregatit cu unt si lapte
– supa de fasole
– se mai pot consuma: branza alba, biscuiti, paine prajita si ceaiuri;

In cazul in care este permis, pacientul poate consuma si lapte si oua.
In cazul constipatiei, se administreaza la pranzul anterior inceperii probei 1 – 2 tablete de carbune medical.

Recoltare exudat faringian

Ideal, exudatul faringian se recolteaza dimineata inainte de a consuma alimente sau lichide (acestea sterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si/sau mucoasei faringiene).

Este important sa evitam spalarea dintilor deoarece majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana faringiana denaturand rezultatul exudatului faringian (care in aceste conditii nu va semnala prezenta agentilor patogeni). Daca aceste conditii nu pot fi respectate putem totusi efectua recoltarea exudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masa sau de la ultimul periaj dentar.

Recoltare exudat nazal

Prelevarea se face inaintea administrarii tratamentului antibiotic.

Recoltarea sputei

Se recolteaza sputa matinala, intr-un recipient steril, dupa clatirea gurii cu apa, inaintea administrarii tratamentului antibiotic sau antifungic.

Pregatire pacient

Aportul de lichide in timpul recoltarii trebuie sa fie normal (cu exceptia cazurilor cand medicul curant face recomandari specifice in acest sens).
In unele cazuri se recomanda intreruperea medicatiei care poate induce interferente, cu cel putin 12 ore (de preferat 48-72 ore) inaintea inceperii recoltarii.

Unele alimente pot influenta anumiti compusi chimici, astfel ca uneori, la sfatul medicului, pacientul trebuie sa tina o anumita dieta inaintea acestei analize.